23 Mart 2021 Salı

2 Jay Asher - Işığım Sensin


~~~*~~~
"Bazen insanlara ihtiyaçları yerine istedikleri şeyleri vermek de hoş olabiliyor."
~~~*~~~
 

Çıktığı anda aldığım kitaplardan biri olan Işığım Sensin kitabının yorumuyla geldim karşınıza. Resmen hafta sonu kitap okuyarak geçirdim. Cumartesi bir kitap bitirdim pazar günü bir kitap bitirdim. Asla pişman değilim. :)

Yazarın ülkemizde yayınlanan başka kitapları olmasına rağmen benim ilk kurgularıyla tanıştığım kitabı bu oldu. Açıkçası kurgusunu, anlatım tarzını, olayları ele alış şeklini sevdiğimi söylemeliyim. Çok çok mükemmel değildi ve biraz da genç bir kurgu olmasının verdiği eksiklikler - bence - vardı ama geneline bakıldığında çok güzel bir aşk romanı olduğunu düşünüyorum. 

Kesinlikle korkmadan genç okurlara da okunması için müsaade edebilirsiniz. Genç yetişkin okur kitlesine hitap eden bir kurgu. Ayrıca tam da Noel ya da yeni yıl zamanında tadından geçilmeyecek bir kitap da diyebilirim çünkü kitap Noel zamanını konu alan bir kitap. 


~~~*~~~
"İnsanlar istediklerini düşünür. Bu yüzden kabullenmekten başka çare yoktu. Savaşabilirim ama çok yorucu olur. Bunun için üzülebilirim ama o zaman da kendime eziyet etmiş olurum. YA da bunun onların kaybı olduğuna karar verebilirim."
~~~*~~~


Kitabın kısaca konusundan bahsetmek gerekirse; Sierra normalde Oregon'da yaşayan ve normalde hayatı orada olan henüz lise öğrencisi bir genç kızdır. Ailesinin Noel ağaçlarını yetiştirdikleri bir çiftliği vardır ve Noel zamanı bu ağaçları Kaliforniya'da satmaktadırlar. Her yıl Noel zamanını orada geçirip, ağaçlarını satmaktadırlar sonrasında da evlerine geri dönerler. Bu sene de gittiklerinde hayatın Sierra için unutulmaz olacağını düşünmeden giderler. Çünkü bu sefer orada Sierra'yı bir aşk beklemektedir. Noel ağacı almaya gelen kendi yaşıtı olan Caleb ile arkadaşlık kurar ancak Sierra'nın en yakın arkadaşı Heather'ın Caleb ile ilgili duyduğu dedikodular ise arkadaşı için endişenmesine neden olur. Caleb henüz küçük bir çocukken yaptığı bir hata, onun geleceğini şekillendirirken pişmanlıkları, üzüntüsü ve omuzlarına yüklenen geçmişin yüküyle hayatına devam eder. Tabi Sierra ile tanışması onun da hayatını değiştirir. Çünkü bütün kabullenmişliğine rağmen Caleb, kendini Sierra'ya anlatmak istemektedir. Onun da kendisini anlamasını istemektedir. Bütün gerçeği öğrenen Sierra'nın bu geçmişle baş etmesini, ailesine ulaşan dedikodularla baş etmesin, aşkını yaşamasını ve sınırları günleri varken ve bir sonraki sene gelip gelmeyeceği belli değilken ne yapacağını okuyoruz. Aslında iki gencin hayatlarıyla baş edebilmesini okuyoruz. 

Öncelikle kitaptaki arkadaşlık, aile ilişkileri ve Noel'in geleneksel özellikleri çok güzel anlatılmıştı. Sierra'nın hem  Oregon'daki arkadaşları hem de Kaliforniya'daki arkadaşlıkları çok güzel anlatılmıştı. Çok sevdim.



~~~*~~~
"Buna değdiğimi söylemiştin. Sana inandım."
Cevap vermedi.
"Beni en çok inciten," dedim. "Senin de buna değmen. Sen önemli olan tek şeyin bu olduğunu anlaya kadar, her zaman çok ağır gelecek."
~~~*~~~


Caleb'in ise geçmişinden gelen dedikodulara rağmen kabullenmişlikle yaşarken Sierra ile olan ilişkisi, arkadaşlığı, ailesine karşı olan tavrı çok güzel anlatılmıştı. Bazen çocukların ne kadar acımasız olabileceğini gördük. Ayrıca geçmişin travmasının bir çocuğun geleceğini ne kadar çok etkilediğini de gördük. 

Caleb'in biriktirdiği bahşişlerle Noel ağacı alıp ihtiyacı olan evlere dağıtması çok güzeldi. Bazen gerçekten bu tür mutluluklara sebep olmak paha biçilemez olmalı. 

Heather ile sevgilisi Devon, bence kitabın en eğlenceli çiftiydi. Kitaba hareketlilik kattılar. 

Sierra'nın anne eve babasıyla olan ilişkisi ve onların kızlarına olan güvenleri de çok güzel anlatılmıştı. Tipik kız babası tavrı ile ebeveyn endişeleri çok güzeldi. 

Caleb ile Sierra'nın ilişkisi çok güzel anlatılmıştı. Arkadaşlıkla başlayan ilişkinin aşka doğru giderken aralarındaki sohbetler, konuşmalar çok güzeldi. Hatta zaman zaman da sevimli bir eğlenceli durumlarda vardı. 

Çok detaya girmeyeceğim zaten kısacık bir kitaptı. Okurken kendimi Noel filmi izliyormuşum gibi hissettim. Belki daha detaylı ve duygu yoğunluğuyla anlatılsa çok daha güzel olabilirdi. Ama bu şekilde tam film tadındaydı. 

Ben beğendim, çerezlik bir kitaptı. Çabucak da bitiyordu. Benim nazarımda 5 üzerinden 4'lük bir kitaptı. :)



~~~*~~~
"Söz konusu olan kalbin. Bu konuda kimseye laf düşmez."
Bazen kalbi taşıyan kişiye bile laf düşmüyormuş gibi geliyordu.
~~~*~~~



Kitabın adı     : Işığım Sensin
Orijinal adı     : What Light
Yazarı            : Jay Asher
Çevirmen        : Sevinç Seyla Tezcan
Yayınevi          : Pegasus
Sayfa sayısı     : 272

Kitabın tanıtım yazısı: 

Herkes ikinci bir şansı hak eder…

Sierra, ailesinin Oregon’da işlettiği çiftlikte, Noel ağaçlarının arasında büyümüştür.

Her yıl olduğu gibi Noel ağacı bahçelerinde satış yapmak için Kaliforniya’ya geldiklerinde, bu kez sırılsıklam âşık olacağından bihaberdir. Uzak mesafe ilişkilerine sıcak bakmasa da gönlünü Caleb’a kaptıracaktır. Fakat Caleb’ın yıllardır vicdan azabı çekmesine neden olan bir sırrı vardır. Uzun zaman önce yaptığı büyük bir hata, kâbus gibi peşindedir.

Ancak Sierra’nın koşulsuz sevgisi, Caleb’ın yavaş yavaş kabuğundan çıkmasını ve kendisinin de herkes gibi sevilmeyi hak ettiğini anlamasını sağlayacaktır.

Onları ön yargılar, yanlış anlamalar, şüpheler ve Sierra’nın ailesinin bu ilişkiye karşı çıkması gibi çeşitli güçlükler beklemektedir. Caleb ve Sierra tüm bu zorluklara birlikte göğüs gerecek ve hepsini aşan yegâne şeyi keşfedeceklerdir: gerçek aşkı.

Işığım Sensin dokunaklı, hayat dolu ve kesinlikle unutulmaz bir aşk hikâyesi.


“Işığım Sensin ilk aşka ve bağışlayıcılığa dair, tatlı ve sancılı bir öykü. Herkesin ikinci bir şansı hak ettiği ve başkalarını gerçekten oldukları kişi şeklinde görmenin önemini vurguluyor. Kitap boyunca güldüm, neşelendim, ağladım, Sierra ve Caleb ile bu zarif ve güzel öyküye âşık oldum.”
Jennifer Niven, Hayatın Kıyısında’nın yazarı

“Aşka ve bağışlamaya dair, güzel bir öykü.”
Stephen Chbosky

“Işığım Sensin, ana karakterin ağzından anlatılması ve bağışlama, umut, gerçek aşkın gücü gibi klasik temaları içermesiyle gençlik romanlarının daha sade olduğu eski zamanlardan çıkıp gelmiş gibi… Bir romanın böyle eski usulle yazılması çok güzel, özellikle de sizi ağlatacak kadar duygusal olduğunda.”
The New York Times Book Review

“Asher’ın sarsıcı yazım yeteneği, Ölmek İçin On Üç Sebep’te açıkça görülmüştü. Yazar, hikâye anlatımını etkileyici bir tatlılık ve masumiyetle harmanlıyor; Işığım Sensin de yanıp sönen Noel ağacı ışıklarıyla dolu bir odadaymışızcasına, aynı sıcak parıltıyı içeriyor.”
Entertainment Weekly

“Dizisiyle geniş kitlelere ulaşan Ölmek İçin On Üç Sebep’in yazarının bu kitabını kaçırmamalısınız.”
Buzzfeed

“Işığım Sensin Noel şarkılarını erkenden çalmak istemenizi sağlayacak bir aşk hikâyesi.”
Bustle

“Asher, yeteneğini yine konuşturmuş. Bu kitabında arkadaşlık ya da aşk olsun, ilişkilerde neyin önemli olduğu konusunun kalbine iniyor. Ayrıca karakterleri gerçekçi ve iyi çizilmiş. Gençler bu karakterlerde kendilerini görecek ve onlarla bağ kuracaklar.”
Voice of Youth Advocates

“Romantik ve kendilerini iyi hissettirecek bir tatil kitabı arayan okurlar, bu kitabı çok beğenecek. Asher’ın çoksatan ilk kitabının ardından yazdığı Işığım Sensin’in büyük ilgi göreceği kesin.”
Booklist

“Bu tatlı, kolayca okunan roman, ideal bir tatil kitabı.”
School Library Journal

“Sierra ve Caleb’ın tomurcuklanan güzel ve tatlı ilişkisi, tatil dönemlerindeki baston şekerlerle zencefilli kurabiyeler kadar sıcak (ve tanıdık) bir kış romanı arayan okurlara hitap ediyor.”
Publishers Weekly

“Asher günlük olayları ve konuşmaları ustalıkla gözlemleyen bir yazar. Sierra ve arkadaşlarının atışıp şakalaşmalarını dengeli bir şekilde kaleme almış. Ayrıca Sierra’nın anne ve babasıyla yaptığı içten konuşmalarda, kuralları ebeveynleri koysa bile kendi fikrini söylemekten çekinmeyen, olgun, sevilen bir tek çocuğun üslubu göze çarpıyor.” Bulletin of the Center for Children's Books


Jay Asher’ın ilk kitabı Ölmek İçin On Üç Sebep, gerek The New York Times gerekse uluslararası kitap listelerinin çoksatanı olmuş, yalnızca ABD’de 3 milyonu aşan bir satış rakamına ulaşmıştır. Kitaptan uyarlanan aynı adlı dizi, Netflix’te yayınlanmaktadır.

Diğer kitapları arasında Carolyn Mackler ile yazdığı Dün Bugün Yarın ve Jessica Freeburg ile yazdığı, Jeff Stokely tarafından resimlenen çizgi roman Piper bulunmaktadır. Kitapları 37 dile çevrilmiş.






2 yorum :

  1. Çok iyi olacağını düşünmemiştim ama canım çerezlik çektiğinde iyi gidecek bir kitap gibi :) Alındı listeye!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle büyük beklentilerin kitabı değil ama eğlenceli okunması 💜

      Sil

Kitap ya da yazı hakkındaki görüşünüzü bizimle paylaşın