12 Ocak 2024 Cuma

0 Lex Croucher - İtibar



~~~*~~~
"İnsanlar, kendilerinin çok zeki olduklarını düşünürler. Zekanın gaddarlığa dönüşmesine izin vermektense, senin ve çevrendekilerin gelişimi için onu kullanmak daha mantıklıdır."
~~~*~~~
 

Bir grup okuması yapalım dedim ve hazır historical seviyorken Artemis Yayınları'nın yeni çıkan kitabı İtibarı okuyalım dedik. Sonuç bence hayal kırıklığı oldu ne yazık ki... 

Artemis Yayınları sağ olsun hep historical romans olarak lanse etti kitabı ama ne yazık ki okuduğumuz türe pek de uygun değil. Dönem evet o dönemi anlatıyor ama başka bir boyutu... 

Neyse yorumlarımda değineceğim detaylara. 

Ama siz yine de okuyacaksanız türün diğer kitapları gibi bir şey beklemeyin derim. Beklerseniz benim gibi hayal kırıklığına uğrarsınız 😌


~~~*~~~
"Çevremdeki her şeyden, bu evdeki her şeyden çok yoruldum. İnsanlar bana bakıyor ve ya iyi ya kötü olmamı bekliyorlar. Ben de sık sık düşünüyorum da... sadece var olmak ne kadar güzel olurdu?"
~~~*~~~

Kitabın kısaca konusuna değinmek gerekirse; Georgiana, teyzenin ve eniştesinin yanına kırsaldaki bir kasabaya gelmiş genç bir kızdır. Hep aynı rutinler ve aynı sohbetler artık genç kızı hayattan bezdirmiştir. Teyzesi ise onun iyi arkadaşlar edinmesi için çaba göstermektedir. Bir gün katıldığı bir baloda cıvıl cıvıl, eğlenceli olan Frances Campbell ile tanışır. Her ne kadar genç kız hakkında hoş şeyler söylenmese de, dedikodular yapılsa da Georgiana onunla arkadaşlık kurmaya başlar. Frances'in arkadaş grubuna dahil olur, onlarla takılır ve hayatın eğlencesini çıkarmaya başlar. Hatta öyle ki onların arkadaş grubunun sessiz gizemli adamı Thomas ile de tanışır, oldukça ilgisini çeker. Genç adamda oldukça etkilenmiştir. Ancak Thomas bu grubun taşkınlıklarını onaylamadığı için pek dahil olmamaya çalışır. Georgiana, yeni arkadaşlarıyla zaman zaman o dönem genç kızlar için hoş olmayacak şeyler de yapmaya başlar. Alkol sınırlarını aşar, bazı yasaklı olması gereken partilere katılır ve kendisinin bile onaylamayacağı sohbetlere dahil olur. Bunlar genç kıza cazip ve eğlenceli gelse de bazı hatalar da gözüne batmaktadır. Ancak iyi niyetinden dolayı da birçok şeyi görmezden gelmeye çalışır. Ama her şeyin bir sınırı vardır. Özellikle de Georgiana, Thomas'tan ciddi anlamda hoşlandığında ve bunu genç adama söylediğinde olaylar onun için flörtöz bir hal almaya başlar. Çünkü Thomas'ta genç kızdan hoşlanmaktadır. Bu durum Frances'in aşırıya kaçan sözleri, kaba davranışlarıyla zaman tat kaçırsa da ikili iletişimini hiçbir şekilde koparmaz. Hatalar, yapılmaması gereken, söylenmemesi gereken şeyler sonucunda Georgiana nasıl bir arkadaş grubunda olduğunu sorgularken aynı zamanda  başı da fazlaca belaya girer. Özellikle son yaşadığı olaylar da -spoi olur diye söylemiyorum- genç kadının kendini sorgulamasına neden olur. Çünkü itibarı, geleceği tehlike altındadır.

Georgiana'nın teyzesinin ve eniştesinin yanında geçireceği bir yazın nasıl olduğu ve neler yaşandığını, bütün bunların yanında da aşka olan yolculuğunu okuyoruz. 

Öncelikle şuna bir açıklık getirmek istiyorum. Kitap historical romans olarak çıktı ancak kitabın romans kısmı sadece son 100 sayfasından sonra kendini gösteriyor. Onun haricinde dönem kitabı gibiydi. O dönemin gençlerin yaşamlarına değinen bir kitaptı daha çok. O yüzden bizim alıştığımız historical romans türünden bir kitap değildi. O beklentiyle başlamayın.


~~~*~~~
Kitaplar biraz kafa dağınıklığı ve rahatlık sağlıyordu. Georgiana kısa süre sonra, edebiyattan aldığı hazzın, şimdiye kadar erişilmemiş bir noktaya ulaştığını fark etti. Bir kitabı saatlerce okuduktan sonra bir kenara atıyor, oyalanacak başka bir eğlence kaynağı arıyor, daha heyecanlı bir uğraş bulamayınca içini çekip aynı kitabı eline tekrar alıyordu.
~~~*~~~


Aksiyonu yoktu, çok durgun ilerliyordu. Heyecanı da yoktu. Hatta son 70-80 sayfa kadar ciddi bir hareketlilik de yoktu. Thomas ile Georgiana aşkı ve genç kızın yaşadığı bazı talihsiz olaylar kitaba hareket kattı ki zaten onlarda kitabın son sahneleriydi. 

Frances'i okurken hep şımarık bir kız çocuğu olarak gördüm. Hani ilgisiz ve sevgisiz büyümüşsündür ve bütün ilgiyi hep kendinde olsun istiyorsundur ya.. işte öyle bir karakterdi. Bir de ailesinin adının olması, babasının saygın bir lord olması onun daha da şımarıklaştırmış her şeye hakkı varmış gibi yaşamasını sağlamıştı. Zaten arkadaş grubu da buna müsaade ediyordu. 

Georgiana'da France'in enerjisinden, neşesinden etkilenerek ve bir de kendisiyle olan arkadaşlığını değerlendirerek arkadaşlığını kabul etmesi, onun hayatına baya hareket kattı. Aslında böyle bir arkadaşlık istiyordu zaten ve o hayat baya cazip geldi genç kıza ama işte sonunda da Frances'in ne kadar kötü olabileceğini de gördü. 

Açıkçası Frances'i hiç sevmedim her ne kadar sonradan uslansa da sevemedim. Öyle ben merkezcil, şımarıkları sevmem... 

Thomas... resmen çok kaliteli adamdı. Bence kitabın en kaliteli karakteriydi. Aslında bir dük, kont ya da unvan sahibi olabilecek karakterdi ama sadece varlıklı bir adamın oğluydu. Ama yine de Georgiana'yı hep desteklemesi, arkasında olmasını çok sevdim. 

Çok fazla detay vermeye gerek yok kitaba dair. Dediğim gibi o dönemin bir kasabada yaşayan gençlerinin hayatlarına değinen bir kitaptı. Historical kısmı evet vardı ama romans kısmı biraz şey gibiydi... ilk çekmek için azıcık aşk ekleyeyim kitaba demiş yazar ve Thomas ile Georgiana aşkını yazmış gibiydi. 

Çok uzatmayacağım ki bence uzattım bile yeterince... ben çok sevemedim kitabı tavsiye eder miyim? Bilemiyorum, eğer benim gibi historical romans severseniz beklentinizi karşılamaz boşa almayın derim. Sonuçta kitaplar artık pahalı beklentinizi karşılamayacak kitaplara fahiş fiyatlar vermeyin derim. 🙈

Kitaba dair puanım 5 üzerinden 2 veriyorum. 🌟🌟


~~~*~~~
"Amacım seni incitmek değil. Sadece gerçekleri söylüyorum. Bence, statüne uygun sıradan bir hayatla mutsuz olmazsın. Şu an aslanın inindesin. Burada mutsuz olma ihtimalin çok yüksek. Etrafındaki hiç kimse yarından önce işleyeceklerinden emin olduğum birçok günahtan dolayı utanmayacak veya dışlanmayacak. Yaptığımız her şey, zenginliğimiz ve konumumuz nedeniyle mazur görülür. Aynısını kendin için söyleyebilir misin?"
~~~*~~~




Kitabın adı    : İtibar
Orijinal adı    : Reputation
Yazarı           : Lex Croucher
Çevirmen       : Naim Duman
Yayınevi        : Artemis Yayınları
Sayfa sayısı   : 352

Kitabın tanıtım yazısı: 

Yalnızlıktan bunalan, kitap kurdu Georgiana Ellers, yazı teyzesiyle eniştesinin İngiltere kırsalındaki evlerinde geçiriyordu. İnsanı hayattan soğutan sıkıcı partilerden birinde, sosyetenin varlıklı üyelerinden, Frances Campbell adında gizemli bir genç kızla tanıştı. Yalnız ve savunmasız olan Georgiana, hemen Frances ile onun zengin, çılgın ve son derece uygunsuz arkadaşlarının büyüsüne kapıldı.

Bu yeni dünyada özellikle bir kişi diğerlerinden ayrılıyordu: Georgiana’yla yolları hep en utanç verici anlarda kesişen Thomas Hawksley. Kıvılcımlar havada uçuşsa da Thomas ondan etkilenmiş görünmüyordu. Gösterişli partilerin verildiği, yakışıklı adamların at sırtında gezindiği ve itibarın her şey olduğu bir dönemde geçen bu sıra dışı ve eğlenceli romantik komedi, tanısa Austen’ın kendisinin de seveceği bir kahramanın gözünden seks, rıza, aidiyet ve statüyü konu alan keyifli bir hikâye anlatıyor.






Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Kitap ya da yazı hakkındaki görüşünüzü bizimle paylaşın